Τρόοδος, Ακάμας, Καρπασία, Αμμόχωστος, Ριζοκάρπασο, Λεονάρισσο, Αρνάδι, Γαληνόπορνη, Όβγορος, Πλατάνι, Περιστερώνα, Βιτσάδα, Λευκόνοικο, Αφάνεια, Μπέλλαπαϊς, Καζάφανι, Κλεπίνη, Κυθραία, Αμπελικού, Κερύνεια, Λάπηθος, Ακανθού, Λάρνακας της Λαπήθου, Πέτρα του Λιμνίτη, Βουνί, Αγία Ειρήνη, Φιλιά, Μανσούρα, Πωμός, Γιαλιά, Πόλη Χρυσοχούς, Κρίτου Μαρόττου, Σουσκιού, Λέμπα, Κισσόνεργα, Κούριο, Ερήμη, Παρεκκλησιά, Μαρί, Μαρώνι, Χοιροκοιτία, Αγία Βαρ-βάρα, Δένεια, Κατύδατα, Έγκωμη, Άρσος, Μελούσια, Τρεμετουσιά, Δρομολαξιά, Λάρνακα (αρχαίο Κίτιο), Πέρα Ορεινής, Δάλι, Σωτήρα, Παραλίμνι…
Όταν μας πρωτοπαρουσίασε την πρότασή της η Ατταλίδου, να περιδιαβεί το νησί αναζητώντας τις περιοχές ανασκαφής/εύρεσης των αγαπημένων της εκθεμάτων του Κυπριακού Μουσείου για να δημιουργήσει μια σειρά από υδατογραφίες, παραλληλίσαμε το έργο της με τη διαδικασία της παραδοσιακής αρχαιολογικής επιφανειακής επισκόπησης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του έργου του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Πολλές από τις γνωστές αρχαιολογικές θέσεις του νησιού έχουν εντοπιστεί, καταγραφεί και διερευνηθεί μετά από αρχαιολογική επισκόπηση, ενώ άλλες περιμένουν ακόμη να ανακαλυφθούν.
Η Ατταλίδου έχει διενεργήσει τη δική της προσωπική επισκόπηση στα αρχαιολογικά τοπία του νησιού. Η δική της επισκόπηση καθοδηγείται από τα «πλάσματα» του Κυπριακού Μουσείου, από την πολυδιάστατη ιστορία της κυπριακής αρχαιολογίας, τα προσωπικά της βιώματα και τις μνήμες της. Η επισκόπηση της Ατταλίδου επιτελείται με ενεργοποιημένες όλες τις αισθήσεις της, με τις υδατογραφίες της να λειτουργούν ως μια φωνή πολύτιμη που, εάν την αφουγκραστούμε, μας καλεί να βιώσουμε και εμείς με τη σειρά μας τα φορτισμένα, πανέμορφα και ταλαιπωρημένα τοπία του τόπου αυτού…
Ευθυμία Άλφα
συνεπιμελήτρια έκθεσης
Στον ίδιο τόπο
Θέλησα να περπατήσω τα μέρη όπου έχουν βρεθεί τα σπουδαία αντικείμενα που περιέχει σήμερα το μουσείο, να περάσω χρόνο στον χώρο όπου υπήρξαν, όπου ενεργοποιήθηκαν. Αισθάνθηκα την ανάγκη να παρατηρήσω τον τόπο που τα έφερε στο φως, τις γραμμές και τα χρώματά του, τον τρόπο με τον οποίο μεταμορφώνεται τις διάφορες στιγμές της μέρας.
Βιώνοντας δέος μέσα από αυτή την τοπιοσκοπία, αφέθηκα στην εμπειρία, συνειδητά, ώστε να καταγράψω, σημειώνοντας με χρώμα, την ιδιαιτερότητα της κάθε τοποθεσίας, αλλά και να νιώσω την υψηλή ενεργειακή δόνηση που ο κάθε χώρος εκπέμπει.
Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω τελικά, εκ του φυσικού, μια ζωγραφική καταγραφή του βιώματός μου, καθώς στεκόμουνα μπροστά στο τοπίο, μέσα στο τοπίο, μέσα στον χρόνο. Σημειώσεις οι οποίες ελπίζω ότι φέρουν λίγη από την ενέργεια και την απαλή τρυφεράδα του κάθε τόπου και οι οποίες εκτίθενται κοντά στα σχετικά μ᾽αυτές αντικείμενα μέσα στον χώρο του Κυπριακού Μουσείου.
Κατερίνα Ατταλίδου
Ώρες Λειτουργίας Κυπριακού Μουσείου:
Τρίτη – Παρασκευή: 8.00 -18.00
Σάββατο: 9.00 – 17.00
Κυριακή: 10.00 – 13.00
Δευτέρα: κλειστό
Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα: 8.00 – 20.00